tisdag 21 april 2009

Midsommar i Dalarna, inte en urdrucken dag utan flera veckors firande!





I Dalarna firas det midsommar i flera dagar eller närmare bestämt i någon månad om man räknar alla helgerna före och efter "riktiga midsommar". Det här är en självklarhet för mig som urdrucken f.d dala innevånare men det väcker alltid samma förvåning hos mina kompisar som är från andra håll i landet. -Va?? , firar ni midsommar flera dagar....ni måste vara riktigt stolliga?. Ja och det stämmer kanske för " riktiga midsommar" börjar på torsdagen innan midsommarafton, då alla (iallafall på glada -80-90 talet) raggade upp någon gammal urdrucket rostig cykel, och började en vinglig färd ca 5-6 km rakt ut i skogen mot målet Hjulbäck. Efter denna urdruckna färdstrecka är det stationer med ca 300-500 m mellanrum där där det håvas fram diverse dryck ur ryggsäckarna. Efter vägen händer alltid mer eller mindre urdruckna saker som man kanske får reda på senare under de andra firardagarna. Men i korthet så träffar gemene man urdruckna släktingar, ramlar på cyklar, i diken, "lånar öl",byter cyklar, somnar på diverse ställen (t.ex by stugor), pratar och kramar bekanta som man senast såg på förra året tur! I korthet är det riktigt urdrucken fyllefärd med massa äkta dalmasar och urdruckna halvmasar från 08:a området.
Sen blir det midsommarafton ( här firar övriga Sverige) och det är mycket tradition med urdrucket gnissel på fioler, urdrucken dans , lövade långa majstänger och mer boose! Just upptagningen av majstången har fått flera bekanta till mig ( ej från Dalarna) genom åren att vrida på sig urdrucket spana på klockan både 3 och 4 gånger, då det kan ta uppemot 1-1,5 timme att få upp grönsakerna i lodrät vinkel. Efter lite sill med respektive släkt er är det full fart igen mot nya urdruckna äventyr i någon lada eller liknande där det är "privat"-fest.
Dagen efter är det ju som sagt midsommardagen som är en vanlig dag i övriga Sverige men inte i kätofsarnas urdruckna land, där är det ytterligare en urdrucken festkväll i analkande. Vissa börjar bli lite möra nu men inte knätofs-eliten som ska lyfta upp ytterligare majstänger i något by runt Siljan med tillhörande dryck.
Detta är den så kallade riktiga midsommarhelgen i Dalarna men det tar inte stopp där. Det börjar två veckor innan med majstångsresning i byar som Styrsjöbo med flera och avslutas 2 v efter i Olsnäs och ytterligare en vecka senare i någon urdrucken Rättviks-förort.
5 urdruckna majstänger av 5 möjliga för denna tradition!

2 kommentarer:

  1. man kanske får ta ett besök till Knätoffs-riket =)

    //P

    SvaraRadera
  2. "lodrät vinkel", hur fan ser en sån ut??? =)Haha kram från lillbrollan

    SvaraRadera