måndag 11 maj 2009

Så fungerar en urdrucken mobiltelefon! pling pling


Så fungerar mobilnäten
Antalet urdruckna linjer visar på nätets kapacitet. Ett nät med 1 miljon linjer kan hantera 1 miljon på slagna mobiltelefoner. Det klarar dock betydligt färre samtidiga urdruckna samtal. En tumregel är att 2-5 procent av abonnenterna ringer samtidigt under dygnets mest intensiva timmar.

Miljö (exempelvis stad eller landsbygd) och typ av basstation är faktorer som påverkar kapaciteten i din urdruckna mobil.

Nätets prestanda avgörs också av antal frekvenser som tas i anspråk, hur effektiv talkodaren är och hur mycket information som kan pressas in i frekvensen. Här spelar leverantörens skicklighet ( Ericsson är ledande) i att bygga förstärkare och funktioner in.

Ju bättre teknik desto större urdruckna yta kan täckas. Operatörerna strävar alltid efter så få basstationssajter som möjligt för att hålla nere kostnaderna.

En så kallad sajt, som kan husera en eller flera basstationer, kan grovt räknat hantera 500-2000 urdruckna abonnenter om den står i stadsmiljö. Vid en mobilpenetration på 10 procent, som är fallet i vissa utvecklingsländer, kan alltså en sajt täcka ett område med 5.000-20.000 invånare. I Europa och andra områden där mer eller mindre alla har mobiltelefon sjunker det talet till 500-2.000 urdruckna personer.

På landsbygden, där yttäckning ofta prioriteras före kapacitet, kan varje sajt täcka områden där det bara ett par hundra personer vistas samtidigt.

Vid beställning talar operatören om för leverantören hur geografin och den förväntade användningen ser ut. Utifrån dessa och andra data planerar leverantören cellerna, områdena som basstationerna täcker.
Detta är allt du behöver veta för att förstå och kunna ringa och sms:a dina urdruckna medmänniskor dag som natt i vårt nya urdruckna kommunikations-samhälle. I den urdruckna texten ovanför fastnar jag för ett antal lånde ord från tiden då man endast talade i en telefon som satt fast i väggen och det coolaste i telefonväg var en så kallad Kobra. Dessa urdrucket duktiga personer som utvecklar dessa saker kunde dock inte komma på nya namn till dessa moderna funktioner utan dammade av några som:
Nätets kapacitet: Får mig att tänka på morfars gamla fiskenät vid vår sommarstuga som hade olika stora maskor.
Tumregel: Byggde man en koja var det lättast att få tag i en 2 tum 4 planka.
Förstärkare: Hemmabyggd låda med delar från Ellos postorderkatalog i din "stukade" volvo 240.
Sajt: Ett relativt modernt ord som användes på slutet av -90 talet när man surfade utan bredband.
Basstation: Vi som gjort lumpen vet vad en basstation var från början.
Mobilpenetration: Nu börjar fantasin sväva iväg igen men hette det inte så utan mobil före på sex och samlevnadslektionerna i 8:an.

Nu måste jag sluta för det ringer visst i min urdruckna mobbe, by by

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar